Inmiddels zijn we een maand verder. En de auto is verkocht! Aan Taco, een week geleden. Maar dat ging niet vanzelf… In het filmpje van aflevering 1 vertelt de garagehouder nog dat de auto met APK zo’n €2000-2500 kan opbrengen. Want volvo’s zouden hoog zijn in de restwaarde… Na afloop van de APK wordt me verzekerd dat de auto nog zeker niet naar de sloop hoeft. Dus betaal ik de reparatiekosten, een kleine €300,-, en zet mijn Zweedse steun en toeverlaat te koop.

Het liep allemaal iets anders. Allereerst blijkt Marktplaats overladen met tweedehands volvo’s, en na wat vergelijkend warenonderzoek stel ik de verkoopprijs bij naar €1290,-. Het duurt een week voordat ik mijn eerste bod krijg van… slechts €500,-. Binnen een week volgen nog €550,-, €600,- en €900,-. Spoedoverleg met Esther: maar die wil nog niet overstag. En als ik na een dag toch maar contact opneem wordt het bod van €900,- weer ingetrokken!

In diezelfde week word ik ook twee keer benaderd door iemand uit mijn straat: Bram zonder auto zoekt een goedkope tweede hands. Maar hij vindt mijn prijs te hoog. Dan Jonas, van oorsprong Spaans en autoloos overweegt met zijn vrouw en 3 kinderen een auto aan te schaffen, maar heeft geen idee van de kosten aan belasting en verzekering in Nederland. Dus drink ik koffie met hem en reken de globale vaste kosten van mijn auto door. Interessant, ook voor mij want nu weet ik pas wat ik kan besparen dit jaar, of anders gezegd: wat mijn alternatieve reisbudget is…

Mijn gemiddelde autokosten per jaar (berekend over afgelopen 5 jaar, teruggerekend naar 1 jaar):

Vaste lasten:

Motorrijtuigenbelasting:               €652,-

Verzekering WA-casco beperkt:   €300,-

Afschrijving:                                     €800,-

Reparaties + APK:                           €500,-

Parkeervergunning:                        €106,-

ANWB-lidmaatschap Europa:       €75,-

                                           Totaal:    €2.433,-

 

Variabele lasten:

Boetes:                                                €250,-

Parkeergelden:                                  €100,-

Benzine: (15.000 km,  1 op 11)        €2.300,-

                                             Totaal:   €2.650,-

 

Vast en variabel bij elkaar: €5.083,- per jaar. Of €424,- per maand. Of 34 cent per kilometer.

Jonas schrikt hiervan terug, en laat de verdere onderhandelingen maar zitten…

En toen was daar Taco, die het bod doet van €700,- en we uiteindelijk een deal sluiten voor €850,-. Vlak voor Pasen. We maken de afspraak om de overdracht na het Paasweekeinde te doen. Dat wil ik graag, omdat we nog een weekendje weg hadden gepland naar ons hutje op hei, de Veluwe, ons tweede huisje. En ik daar net van plan was om een houtkachel te installeren die ik had gekocht en nog moest vervoeren…

Maarrrr dan, in Apeldoorn hapert mijn auto bij een stoplicht. Hij rijdt nog wel, maar hij voelt anders. Alsof ik een verkeerde brandstof heb getankt. Gelukkig is er een garage vlakbij en kan de auto worden doorgemeten. Een van de vier cilinders werkt niet meer! Hoe dat komt weet de garage ook niet: Daarvoor moet een uitgebreid onderzoek plaatsvinden en dat kan zomaar een motorrevisie betekenen a €1500,-… Ze verrichten een klein onderzoekje en vervangen een met olie besmeurde bougie en vullen de olietank voor €140,-. De auto rijdt weer iets beter, maar niet meer als de oude! Snif.

Dat betekent natuurlijk dat de verkoop niet door kan gaan. Ik bel Taco op en leg alles uit. Lang verhaal kort: hij koopt de auto alsnog, maar nu voor €200,-. Kans dat hij nog een tijdje meegaat. Maar ook een risico dat de auto er morgen mee stopt.

En toen was daar het moment van overdracht, kinderen zwaaien me uit 8 uur in de ochtend, op weg naar het postkantoor. Ik parkeer de auto om 8.02 uur. Om 8.09 uur is de officiële overdacht. Ik krijg mijn vrijwaring. We schudden elkaars handen en ik geef Taco de sleutels. Verlossing!! Ja zo voelt het echt. Ik ben er vanaf. Geen gedoe meer, geen reparaties, minder bezit. Zen.

We lopen samen terug naar de auto. NEE, dit kan niet waar zijn: Parkeerwachters!! Een boete!! NEEEEEEEEE. Uitgeschreven op, jawel: 8.06 uur!

 

verkoop auto

3 thoughts on “De auto is verkocht.

  1. Ondertussen staren mij 3 waarschuwingslampjes aan vanaf het dashboard van de Volvo. De auto is vandaag naar de Volvo garage om te kijken wat er met de motor aan de hand is. Na een 2 uur durend onderzoek belde de garage mij om te melden dat de uitlaat (van de cilinder) gerepareerd moet worden. Om daar bij te kunnen kost dat een monteur 4 uur, zonder garantie op succes. Helaas betekent dit het einde van de Volvo. Zonde van die mooie vlag op het dak. Misschien moet ik dan ook maar gaan slettebakken 🙂

  2. Helaas, de Volvo is niet meer. Die heb ik ingeruild voor een auto met de mij gekoesterde automaat. De dealer zei dat hij de Volvo naar de sloop ging brengen. Als troost heb ik er nog een roadster (Mazda MX-5) bij gekocht voor de fun. Dat is pas een slettebak, want alle buren willen haar berijden. Zoals het hoort met slettebakken, nodig ik je uit om er ook een keer een ritje in te maken.