Een update over ons deelauto project in ons lokale krantje:

Deelauto Nieuw Engeland

Wat begon als experiment en soort grap is plotseling serieus aan het worden. We delen met 4 huishoudens in Nieuw Engeland een elektrische auto, en vanaf 1 oktober willen we een tweede auto in de groep inbrengen en zoeken daarvoor nog circa 3 nieuwe deelnemers. Geïnteresseerd? Op 24 september organiseren we in samenwerking met LomboXnet om 19 uur een informatieve bijeenkomst over deelauto’s en elektrisch rijden bij stichting EMMA, Cremerstraat 245/247. Voor meer informatie zie de video-blog over de ervaringen van het delen en elektrische rijden op www.slettebak.org.

De oorspronkelijke titel Slettebak slaat op vreemdgaan met andere auto’s. Een apart woord voor deelauto, zeg maar. Een auto heeft voor veel mannen nog altijd een zekere status, daar laat je niet gemakkelijk iemand anders in rijden. En dat vind ik onzin. Slettebak heeft voor mij hierbij dus juist een positieve lading. Ik wilde prikkelen en naamsbekendheid creëren, en dat is aardig gelukt. Maar nu we met zijn vieren serieus een auto delen geven we het project toch liever ook een serieuze naam. Daarom dus ‘Deelauto Nieuw Engeland’.

Waarom zou je een auto delen? Op de eerste plaats omdat wij onze auto steeds minder gebruikten. In ieder geval niet dagelijks voor ons werk. En de vaste lasten lopen toch door. We rekenden uit dat we in de afgelopen vijf jaar met onze Volvo, €450,- per maand hadden uitgegeven, €5.400,- per jaar! Door die kosten te delen met anderen, zouden we veel moeten kunnen besparen. Daarnaast speelden bij mij ook milieuoverwegingen. Ik zou graag stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen, maar in mijn eentje was een elektrische auto onbetaalbaar. Delen dan maar…

En het werkt echt. Ik kan niet zeggen dat het vanzelf ging. We hebben de deelauto nu 4 maanden en daarbij kleine opstartprobleempjes gehad. Ten eerste met het opladen van de elektrische auto. Het bleek aan ons pasje te liggen (die je nodig hebt om te kunnen laden bij een laadpaal) dat op de een of andere manier niet werkte. Vervolgens vonden we het wiel uit om een gedeelde agenda, kilometerregistratie, belastingregels en nog wat andere spelregels op te stellen.

Nu dat allemaal redelijk op orde is willen we weer een stap verder gaan: een tweede zuinige auto erbij. Een stationwagon voor wat meer laadruimte en vooral om gemakkelijker lange afstanden te overbruggen. Want het lukt wel met de elektrische auto, wij zijn er zelfs 2300 km mee door Zuid-Engeland op vakantie geweest…, maar je moet altijd plannen van te voren. En met een tweede auto in de groep spreid je ook nog iets beter de kansen, dat je niet misgrijpt als je hem echt nodig hebt.
En daarom is er vanaf 1 oktober plek voor circa drie nieuwe deelnemers uit de wijk. Bij gelijk verbruik tussen 7 delende huishoudens betaalt ieder ongeveer €150,- per maand. En daarvoor heb je de beschikking over twee deelauto’s, een vol-elektrische Nissan Leaf (2014), en een zeer zuinige diesel Skoda Fabia Greenline (2010). Er is geen winstoogmerk, samen delen we de lusten en de lasten.

De huidige autodelers zijn de Nieuw Engelanders Serge en Esther, Bob en Machtelt, Radboud, Iris en Lianne, samen met 6 kinderen. Voor meer informatie over deelname en spelregels, kijk op www.slettebak.org (en niet .NL !) of neem contact op met Serge Calon (info@devergroeningvanutrecht.nl of 06-24687808) voor een gratis proefritje.