Wat delen we?
1. We delen 2 auto’s met ca. 7 mensen (minimaal 6, maximaal 8) uit Nieuw Engeland:
• Vol-elektrische 5 deurs auto (Nissan Leaf uit 2014): Elektrakosten zijn gemiddeld 1/2 van de kosten van benzine. Deze auto is een private lease auto. All-risk verzekerd voor alle deelnemers met eigen risico van max. €500,- per schadegeval. Deze auto staat op naam van 1 van de deelnemers (Serge Calon). Verdere toelichting over gebruik, laden etc. volgt bij proefrit.
• Diesel-station 5 deurs (Skoda Fabia Greenline uit 2010): Rijdt erg zuinig, gemiddeld 1 op 20. Met zomer en winterbanden. Deze auto is in eigendom van 1 van de deelnemers (Bob Karhof). Verdere toelichting over gebruik, tanken etc. volgt bij proefrit.

Hoe regelen we het?
2. Eenvoudig reserveringssysteem (je kunt niet dubbel reserveren) met voor de groep een gedeelde agenda (via app GoogleAgenda) voor iedere auto. Wie het eerst reserveert die ‘heeft’ de auto. Als er wijzigingen in de reservering plaats vinden, dan graag secuur doorvoeren in de agenda.
3. Eenvoudige km-registratie dmv een gedeeld excel-document (via app Spreadsheets). Bij aanvang van de rit en na afloop van de rit graag secuur online invullen. Mocht je even niet online kunnen, dan kun je het als geheugensteuntje op het km-formulier in de auto/dasboardkastje noteren. Maar zsm daarna ook digitaal invullen.
4. Eenvoudige communicatie met de groep door een aparte WhatsApp groep. Is bijv. bedoeld om plotselinge wijzigingen in de agenda door te geven, of om te laten weten waar de auto staat, als die niet op de gebruikelijke plek staat.

Sleutels, laden en tanken
5. Om de kosten te drukken werken we vooralsnog met een beperkt aantal autosleutels. Elke auto heeft twee sleutels. Eén sleutel is bij de ‘eigenaar’ als back-up. Nissan Leaf bij Serge Calon. Skoda Fabia bij Bob Karhof. De andere sleutel rouleert. Je kijkt wie er na jou in de agenda de auto gebruikt, en daaraan geef je de sleutel en zet je de auto liefst voor de deur. Bij de elektrische auto zal dit laatste niet altijd lukken, want je moet nog laden tussendoor. Als de auto de volgende dag gebruikt wordt, kun je hem ook laten staan bij de laadpaal. Als de auto langere tijd niet gebruikt wordt is het ‘wel zo netjes’ om hem los te koppelen van de paal en hem bij de volgende gebruiker voor de deur te zetten.
6. Bij de elektrische auto laadt je na gebruik altijd meteen weer op, zodat de volgende gebruiker weer een volle accu heeft. Als twee gebruikers vlak achter elkaar hebben gereserveerd houdt je samen in de gaten dat de auto voldoende opgeladen is. Diegene die als laatste heeft gereserveerd (vlak bij een ander) is ‘verantwoordelijk’ voor het volladen van de accu. Dat kan betekenen dat opladen bij een snellaadpaal op dat moment nodig is. Eventueel gemaakte kosten schiet je zelf voor. Bonnetjes hiervan doe je in het plastic mapje naast het stuur met jouw naam erop. Ze worden verrekend bij de 2-maandelijkse afrekening.
7. Bij de diesel-auto mag je, maar hoef je niet na ieder ritje ‘af te tanken’. Laat het iig niet zo ver komen dat de auto in het rood staat. Probeer minimaal een kwart reserve te houden voor de volgende gebruiker. Je schiet zelf de rekening voor. Bonnetjes in het plastic mapje in het dashboardkastje met je naam erop. De bonnen worden verrekend bij de 2-maandelijkse afrekening.

Wat zijn de kosten?
8. Instaptarief is €50,- per maand per huishouden. In rekening gebracht per 1 oktober (voor oktober tot/met december a €150,-) en per 1 januari (voor januari tot/met april a €200,-).
9. Daarnaast wordt iedere 2 maanden de rekening opgemaakt op basis van gereden kilometers. Het maakt niet uit in welke auto je rijdt. De totaalkosten van beide auto’s worden bij elkaar opgeteld. Voorbeeld: als de totaalkosten van de 2 auto’s bij elkaar bijv. €1000,- per maand bedragen en we zijn met 7 deelnemers, dan wordt er €1000,- min (7×50=) €350,- instapgeld = €650,- verdeeld op basis van gebruik. Als je niet rijdt, dan blijft de prijs dus €50,-. Als je bijv. 15% van de totale kilometers rijdt, dan komt daar (0,15×650=) €97,50 bij. In totaal zijn de kosten dan circa €150,- per maand.
10. Aan het einde van de periode (1 mei 2016) wordt nog een correctie toegepast. Het kan namelijk zijn dat de verhoudingen van de gereden km scheef (op jaarbasis anders is dan op maandbasis) komt te liggen, of doordat er extra of minder kosten worden gemaakt (het onderhoud is flexibel, en aankopen zoals een extra snoer of koppeling of zo).

Overige spelregels
11. Het ‘deelexperiment’ loopt van 1 oktober tot 1 mei. Je mag eerder instappen en na 1 mei willen we bekijken hoe we dit project kunnen vervolgen. Je committeert je door iig €50,-/ maand te betalen tot 1 mei. Mocht je tussentijds om welke reden ook toch willen uitstappen, dan kan dat alleen als je zelf een vervanger vindt, of als de andere delers een vervanger hebben gevonden.
12. We zien dit allemaal als een avontuur, we gaan er vriendschappelijk en met open en eerlijke houding in. Als we spanningen voelen, dan praten we die zo goed mogelijk uit.
13. We delen met elkaar de lusten en de lasten. Als er tegenvallers zijn, proberen we daar met elkaar uit te komen.
14. Iedere deelnemer schrijft zich voor €20,- per jaar in bij deelauto.nl (om gezamenlijk verzekerd te zijn).
15. We proberen met zijn allen tot 1 mei 2016 in ieder geval 2 keer bij elkaar te komen om het experiment te evalueren. Bijv. in december (om voortgang en gemaakte spelregels te evalueren en evt. bij te stellen) en in maart (om vervolgstappen na april te bespreken).
16. Parkeerboetes of verkeersovertredingen worden doorbelast op basis van de gedeelde agenda. Belangrijk dus ook om (kleine) wijzigingen in begin- en eindtijd goed te noteren.
17. Wil je een langere tijd met 1 van de auto’s weg, bijv. op vakantie. Dan kan dit na overleg met de groep. Het zou bijv. niet netjes zijn om meteen de hele kerstvakantie te reserveren. Maar misschien kan het wel na overleg!
18. Als beide auto’s door anderen zijn gereseveerd en jijzelf hem ook graag had gewild… dan is dat vooralsnog pech en zoek je een alternatief, bijv. via Snappcar of Mywheels. Hou voor jezelf bij hoe vaak het voorkomt en registreer evt. je ‘extra’ kosten (met bonnetjes). Dan kunnen we tzt altijd nog bekijken of we hier iets mee moeten om de ‘eerlijkheid’ te vergroten. Tot nu toe lijkt dit niet tot problemen te leiden.
19. Houdt de auto van binnen schoon. Vooralsnog maken we geen afspraken over wassen etc., maar als je de auto veel gebruikt kan het natuurlijk geen kwaad.

kostenindicatie deelauto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *